Mini-Z, Kyosho Mini-Z Racer, MR-03, MR-02, MA-010, Forums, News, Pictures, Parts, and Shop - Mini-ZRacer.com
Forums, Mini-Z, MiniZ, Kyosho Mini-Z, Kyosho MiniZ, Kyosho Mini-Z Racer
Mini-Z Hop-Ups, Mini-Z Parts, MiniZ Hop-Ups, MiniZ Parts, Kyosho Mini-Z Hop-Ups, Kyosho Mini-Z Parts, Kyosho MiniZ Hop-Ups, Kyosho MiniZ Parts, Kyosho Mini-Z Racer Hop-Ups, Racer Kyosho Mini-Z Parts
Old 2014.10.11, 12:56 PM   #1
dameetz
Registered User
 
dameetz's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 184
MR03 VE reverse problem

Just got a 2nd VE for myself. Has 2 problems.....

1)when i try to reverse , the car just shake, sometimes it will get to reverse but most of the time it just shake like the current is not enough to power the motor. If i increase the brake EPA, it seems to be better but do not solve the problem completely and it affects my brake adjustment liking (too strong). Even if I bump up the brake epa to maximum, its reverse speed is not as high pitch sound as the forward speed.

2) from standing still if i apply the throttle, the initial movement is not smooth, like its cogs a bit before moving.

My other VE do not have this problem. Only 2 VE cars are having similar problem in my local club (including mine). The ICS and radio setting are the same as my 1st VE.

What i have done so far to rectify the problem:

- WIRING:I have checked all the wiring, found nothing is wrong. I changed the motor wires, the current wires connecting to the terminal but the problem still exist.
-BATT TERMINAL:The battery terminal is the gold plated SP chassis and its still new. I have tighten the screws on the terminals as well.
- MOTOR: change to a known good working motor, still exist.

Any other thing I should be looking for? Anyone with similar problem like mine? Possible the FET is not good?
dameetz is offline   Reply With Quote
Old 2014.10.11, 03:28 PM   #2
mleemor60
Curmudgeon & Moderator
 
mleemor60's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Kannapolis, NC
Posts: 2,421
Seems you tried everything but a fresh set of batteries. Insufficient voltage will create a low speed reverse as well as cogging going forward.
mleemor60 is offline   Reply With Quote
Old 2014.10.11, 05:11 PM   #3
dwight
Registered User
 
Join Date: May 2012
Location: Maryland
Posts: 118
mr03ve

I had that problem to after I program it the car worked fine
dwight is offline   Reply With Quote
Old 2014.10.11, 10:52 PM   #4
dameetz
Registered User
 
dameetz's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 184
Quote:
Originally Posted by mleemor60 View Post
Seems you tried everything but a fresh set of batteries. Insufficient voltage will create a low speed reverse as well as cogging going forward.
Tried freshly charged batteries too, problem still exist.
dameetz is offline   Reply With Quote
Old 2014.10.11, 10:54 PM   #5
dameetz
Registered User
 
dameetz's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 184
Quote:
Originally Posted by dwight View Post
I had that problem to after I program it the car worked fine
You mean program by ICS? Can you share it pls...
dameetz is offline   Reply With Quote
Old 2014.10.14, 09:18 AM   #6
El Tigre
Registered User
 
Join Date: May 2003
Location: Durham, NC
Posts: 383
Have you tried re-binding the radio to car? I have had quirky issues that clear up with a rebind of the radio/car. Make sure radio batteries are good too.
El Tigre is offline   Reply With Quote
Old 2014.10.14, 12:26 PM   #7
dameetz
Registered User
 
dameetz's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 184
Changed the motor to PN brushless and the problem is gone. Apparently the stock Orion motor has some issues.
dameetz is offline   Reply With Quote
Old 2014.10.20, 01:03 PM   #8
dameetz
Registered User
 
dameetz's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 184
After few days working fine now the problem came back, the PN motor still installed, tried few different motors that I know are working fine with my other VE....the problem still exist....so the stock motor that I mentioned earlier must has been fine.....I m running out of ideas on what to do now.....could it be the FETs are defect? Has anyone tried to replace the VE fets? Are the they the same type as brush motor fets?
dameetz is offline   Reply With Quote
Old 2014.10.20, 01:10 PM   #9
TheSteve
VE7FM
 
Join Date: Oct 2010
Location: Langley, BC
Posts: 627
I would think it is a solder connection issue somewhere. Fets themselves will never be intermittent, they either work or they don't. It is also possibly a radio issue, not all MiniZ's have the same neutral point - some are very picky.
TheSteve is offline   Reply With Quote
Old 2014.10.20, 01:34 PM   #10
dameetz
Registered User
 
dameetz's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 184
Quote:
Originally Posted by TheSteve View Post
I would think it is a solder connection issue somewhere. Fets themselves will never be intermittent, they either work or they don't. It is also possibly a radio issue, not all MiniZ's have the same neutral point - some are very picky.
I already tested with different radio last time and its still there. Can you suggest where to look for for a possible solder connection issue? I just re-soldered the motor wires, check and clean the batt connection terminal, tighten the screws as well without any success on solving the problem.

Let me try to explain again the problem, when I put on the gas, the car jerks a bit and move forward, when I do reverse the car just jerks/shaking, sometime it will go to reverse but most of the time it will only jerk. Compare it to my other VE, the forward movement is really smooth and so is the reverse function. From my view as if the ESC is not giving enough current to drive the motor or possibly only 2 phase of 3 phase needed to drive the motor are working thus why i m suspecting the FETs.

Also as you mentioned, if it has Neutral issue, how do I adjust it? Can the board be calibrated like the normal big scale esc?

Thanks for helping, i m willing to try anything to solve this problem.
dameetz is offline   Reply With Quote
Old 2014.10.20, 01:52 PM   #11
Kay-Dee
German Racer
 
Kay-Dee's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Hamburg/Germany
Posts: 19
Hy

Have you tried to program the ESC ?
Use the same settings from the cars which works fine !
__________________
---------------------------------
Greets

Kay-Dee
Member of the LMN Racing Team Germany
LMN-Tuningparts
Kay-Dee is offline   Reply With Quote
Old 2014.10.20, 01:59 PM   #12
dameetz
Registered User
 
dameetz's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 184
Quote:
Originally Posted by Kay-Dee View Post
Hy

Have you tried to program the ESC ?
Use the same settings from the cars which works fine !
Done that already, exactly the same setting as my other VE.
dameetz is offline   Reply With Quote
Old 2014.10.20, 02:10 PM   #13
TheSteve
VE7FM
 
Join Date: Oct 2010
Location: Langley, BC
Posts: 627
I have seen your exact problem before and I am sure it was a connection issue. The reverse just sort of pulses because the VE chassis has very low power in reverse. Forward will cog/hesitate a little.
Make sure the positive tabs on the batteries are making proper contact and aren't just barely making contact because of some interfering plastic.
I have also seen the exact problem with bad batteries.

Either way it is always a lack of voltage getting to the electronics.
TheSteve is offline   Reply With Quote
Old 2014.10.20, 11:17 PM   #14
KWT
Registered User
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 280
Have you contacted Kyosho? They could repair it for you if the car is still in warranty.
KWT is offline   Reply With Quote
Old 2014.10.21, 02:29 AM   #15
dameetz
Registered User
 
dameetz's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 184
We don't have an actual Kyosho distributor here in my country, only hobby shops and most if not all are not warranted. I have just done replacing all the wiring to the motor and from the batt to the board, clean the gold plated terminals and sand the contact tab which is screw together from the terminal (would direct soldering these improve the current flow?) I ll be testing it again later at the track and report back here if the problem is gone or not.
dameetz is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ASF problem with reverse gizmatron Mini-Z Racer MR-02 4 2013.02.09 09:49 AM
FS: Ultimate MR03 RTR competition package MR-03 Kyosho Ricochet Mini-Z Marketplace 0 2012.03.02 12:23 AM
Mini-Z Reverse Problem corrected on all 2.4 cars ??? SPedregon Miscellaneous Discussion 2 2011.01.30 10:54 PM
mr-03 reverse problem cvt01 Mini-Z Racer MR-03, MR-03 VE, Sports Series 1 2010.09.26 05:13 PM
Problem with glitching, reverse. davkin Mini-Z Science 3 2004.02.22 03:33 PM


All times are GMT -5. The time now is 05:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.3
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2011 Mini-ZRacer.com
Mini Inferno Sale - Up to $85 Instant Savings!
Micro-T Hop-Ups
RC18R, M18, Micro RS4, Mini-LST, TamTech-Gear, Minizilla, RC18T, RC18B, RC18MT
shop.tinyrc.com Products

more»
Tiny RC Community News
[03/22/17] MZR was on vacation, didn't... : All kidding aside, the host experienced a bit of a server meltdown last week and efforts to restore the site to a new server took longer than anticipated. The current server is temporary until - more»
[11/25/15] Did You Hear? Our Black... : Hey Racers,
We're getting started a bit early with our Black Friday sale this year.  Generally we're not supporters of retailers opening early on Thanksgiving, but in our case, we're - more»
[06/30/15] shop.tinyrc.com: Have You... : Hey All! Just a quick reminder to everyone that we post all of our shop.tinyrc.com Newletters here on the MZR Forum. If for some reason you miss them in your email inbox, you can always see the - more»
Mini-Z, Mini-Z Racer, MR-02, MA-010
M18, M18T, RC18T, Mini-LST, Mini-T, Micro RS4, XRay, 1/18, 18th scale
XMODS, XMOD, Micro Flight, ZipZaps, ZipZaps SE, Bit Char-G, MicroSizers, TTTT, Plantraco Desktop Rover, SuperSlicks, Digi Q
Mini Inferno, Mini Inferno ST, half EIGHT, 1/16, 16th scale
Epoch, Indoor Racer, 1/43, 43rd scale
E-Savage, eSavage, eZilla, e-Zilla, HPI
Robots, Bots, Bipeds, Wheeled, Manoi, Roomba, NXT, Lego, Hacking
Crawling, Crawlers, Micro, RC, Losi Mini-Rock Crawler, Duratrax Cliff Climber
Kyosho Minium, Caliber 120, Minium Forums
Mini-Z Hop-Ups, Mini-Z Parts, Mini Inferno Hop-Ups, Mini Inferno Parts, M18 Hop-Ups, M18 Parts