Mini-Z, Kyosho Mini-Z Racer, MR-03, MR-02, MA-010, Forums, News, Pictures, Parts, and Shop - Mini-ZRacer.com
Forums, Mini-Z, MiniZ, Kyosho Mini-Z, Kyosho MiniZ, Kyosho Mini-Z Racer
Mini-Z Hop-Ups, Mini-Z Parts, MiniZ Hop-Ups, MiniZ Parts, Kyosho Mini-Z Hop-Ups, Kyosho Mini-Z Parts, Kyosho MiniZ Hop-Ups, Kyosho MiniZ Parts, Kyosho Mini-Z Racer Hop-Ups, Racer Kyosho Mini-Z Parts
Old 2011.06.25, 05:14 PM   #1
shaggy33
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 63
Issues with flipside and v2 giroz transponders

Hi all
I am really hoping someone can help me with this problem cos i have tried everything without success. I am starting to think it's me being stulpid which it probably true.
I bought 10 mini z's and 10 giroz v2 trannies to run at hire and drive public events. After spending weeks trying to get them to run correctly i am have still not succeeded!
I add racers on racer screen and leave uid blank. I then click scan and pass car under bridge so it gets registered. When i save it the details come up on the right side of screen. At first i was entering the number of each trannie under uid before i realised this does 't work (or it does but is intermittent).
I had a school fayre today so last night i re-entered all the cars and scanned/saved the trannie etc.
After each car was entered i started a practice session and they all registered when going under bridge. Great i thought its all working only to find out today that not one single car was registering on the lap timing system! What on earth am i doing wrong????!!!!!
The other thing i should mention is that before i started leaving the uid blank and was putting in my own numbers i noticed that when i ran one car under the bridge another car were show up on screen as well, even though it was turned off!
Its doing my head in and really need help!!!
shaggy33 is offline   Reply With Quote
Old 2011.06.25, 05:48 PM   #2
briankstan
SLMZ / HFAY
 
briankstan's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: West Jordan, Utah
Posts: 6,768
Not sure with using the giroZ transponder, but this it the order you should do it in. not sure if you are or not.

1. Hit "new Racer"
2. place car under loop.
3. Hit "Scan" (should register the UID #)
4. Enter in driver info, car info, etc.
5. Hit "Save"
6. Repeat for each transponder.

Car and driver will show up on the screen to the right. Also make sure your GiroZ transponders are different #'s. if you have a duplicate you will see both over there but only one will have a "check" as being the active one. Only the ones checked will count when the race is started.

also another think to check is to make sure you have the correct comm port selected in the setup screen.

Hope that helps.
__________________
--Salt Lake Mini-Z---HFAY---MZR Gallery--
briankstan is offline   Reply With Quote
Old 2011.06.26, 03:26 AM   #3
shaggy33
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 63
Hi there
Thanks for this, very helpful. I definitely have the correct comm port selected (in fact I had to installl the correct driver for it).
I am however doing it in a slightly different order to your instructions. I select new racer then hit scan and whilst it's scanning (green bar on screen getting longer) I run car under bridge a few times (go round in circles).
It sounds from what you are saying that I need to pass car under bridge once and then hit scan.
I notice that some of the boxes are checked and some arent when I do it my way which is obviously an issue. Are you able to check the box yourself or is it something the computer does automatically?
Thanks for the help
shaggy33 is offline   Reply With Quote
Old 2011.06.26, 09:30 AM   #4
briankstan
SLMZ / HFAY
 
briankstan's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: West Jordan, Utah
Posts: 6,768
you are able to check the boxes yourself, that will enable the transponder to be read, but only one UID is allowed to be active at a time. If some are checked and unchecked that means you have duplicate transponders. Only one will be able to be enabled at the same time.
__________________
--Salt Lake Mini-Z---HFAY---MZR Gallery--
briankstan is offline   Reply With Quote
Old 2011.06.26, 10:27 AM   #5
shaggy33
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 63
Ah ok that makes sense. All my transponders have different numbers on them (i specifically asked for 1-10). The thing is when i've tried to add new racers up to now the uid is duplicated sometimes. Is there no
Way i can change the uid myself. I try to but they just reset themselves. This leads me to think although the trannies numbered differently there in fact duplicates!!
I'll try adding racers again and see what happens
shaggy33 is offline   Reply With Quote
Old 2011.06.26, 09:51 PM   #6
pinwc4
Registered User
 
pinwc4's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 913
The other thing I would add over Brian's useful advice is to make sure to be running the latest version. The Giro-Z stuff is relatively new and it took me a couple releases to get it completely right. Plus the newest build even had an update for the Giro-Z that impacts some people if they had certain non English languages as their default.

When creating a new racer you click the New Racer button, then you can click scan and run a transponder under the bridge to get detected. You only need to go under the bridge once when the scan occurs, no need to do loops. Even though the transponders for Giro-Z are limited to 1-24 I would recommend scanning over manually entering them as this lets you know that the software is communicating with the hardware. Though there could still be signal strength issues that are not detected.

If you do need more help you can email me. My email address is my nickname here @flipsidehobbies.com
pinwc4 is offline   Reply With Quote
Old 2011.06.27, 02:09 AM   #7
shaggy33
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 63
Thank you very much, i'll try that and advise how i get in

Chris
shaggy33 is offline   Reply With Quote
Old 2011.06.27, 09:39 AM   #8
briankstan
SLMZ / HFAY
 
briankstan's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: West Jordan, Utah
Posts: 6,768
one more thing on the transponders, how are you wiring them to the chassis? they need to have full time power, so you need to attach them to the battery leads coming off the chassis. you can't use the motor wires as a power source as the transponder will only be powered when on throttle and it would not be reliable.
__________________
--Salt Lake Mini-Z---HFAY---MZR Gallery--

Last edited by briankstan; 2011.06.27 at 09:22 PM.
briankstan is offline   Reply With Quote
Old 2011.06.29, 07:30 AM   #9
shaggy33
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 63
Installing Drivers

Hi All
I've followed your advice and installed latest version of Flipside. I have tried to start fresh with new drivers but notice the transponders are not being read when I scan them.
I also notice that the Giro Z black box is flashing which I think means an error. I have gone into the Gen Config screen and notice the primary com port box says none!
I have downloaded the Driver from the linked website on the Flipside manual, it's a Zip File.
My question is how do I now install drivers??? I simply have a file on my downloads folder.
Sorry if these are stupid questions but I can't figure it out.
I must have done it before but can't remember how.
shaggy33 is offline   Reply With Quote
Old 2011.06.29, 07:33 AM   #10
shaggy33
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 63
I should also add that the Giro Z is showing up in device manager as COM3?? Flipside won't let me select a port on the config screen.
shaggy33 is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2011 Mini-ZRacer.com
Mini Inferno Sale - Up to $85 Instant Savings!
Micro-T Hop-Ups
RC18R, M18, Micro RS4, Mini-LST, TamTech-Gear, Minizilla, RC18T, RC18B, RC18MT
shop.tinyrc.com Products

more»
Tiny RC Community News
[03/22/17] MZR was on vacation, didn't... : All kidding aside, the host experienced a bit of a server meltdown last week and efforts to restore the site to a new server took longer than anticipated. The current server is temporary until - more»
[11/25/15] Did You Hear? Our Black... : Hey Racers,
We're getting started a bit early with our Black Friday sale this year.  Generally we're not supporters of retailers opening early on Thanksgiving, but in our case, we're - more»
[06/30/15] shop.tinyrc.com: Have You... : Hey All! Just a quick reminder to everyone that we post all of our shop.tinyrc.com Newletters here on the MZR Forum. If for some reason you miss them in your email inbox, you can always see the - more»
Mini-Z, Mini-Z Racer, MR-02, MA-010
M18, M18T, RC18T, Mini-LST, Mini-T, Micro RS4, XRay, 1/18, 18th scale
XMODS, XMOD, Micro Flight, ZipZaps, ZipZaps SE, Bit Char-G, MicroSizers, TTTT, Plantraco Desktop Rover, SuperSlicks, Digi Q
Mini Inferno, Mini Inferno ST, half EIGHT, 1/16, 16th scale
Epoch, Indoor Racer, 1/43, 43rd scale
E-Savage, eSavage, eZilla, e-Zilla, HPI
Robots, Bots, Bipeds, Wheeled, Manoi, Roomba, NXT, Lego, Hacking
Crawling, Crawlers, Micro, RC, Losi Mini-Rock Crawler, Duratrax Cliff Climber
Kyosho Minium, Caliber 120, Minium Forums
Mini-Z Hop-Ups, Mini-Z Parts, Mini Inferno Hop-Ups, Mini Inferno Parts, M18 Hop-Ups, M18 Parts